Att återvinna är precis vad det låter som: att vinna något åter. Det som du använt kan bli något nytt. Det är miljömässigt försvarbart och ekonomiskt motiverat. Det är ett kretslopp.
Vi på Uddevalla Energi tar tacksamt emot det som kan återvinnas, och du som invånare har världens chans att vara med och återvinna så mycket som möjligt. Och det som inte går att återvinna blir till bränsle i vårt kraftvärmeverk. Och det som måste lyftas ur kretsloppet deponerar vi tryggt och säkert på våra godkända deponier. Uddevalla Energi arbetar efter EUs avfallsdirektiv med den så kallade avfallstrappan.
Vi har två återvinningscentraler: Havskuren återvinningscentral i Uddevalla och Aröds återvinningscentral i Ljungskile. Du behöver ett passerkort för att få lämna sorterat grovavfall. Alla hushåll och företag i kommunen erbjuds passerkort för tillträde till återvinningscentral.
Översikt Havskuren pdf
Overview Havskuren pdf
Översikt Aröd pdf
Overview Aröd pdf
Det här kan du slänga på återvinningscentralen
Avfall som du kan lämna gratis på återvinningscentralen
Om du endast ska lämna avfall som har producentansvar behöver du inte dra ditt passerkort vid kortterminalen, eller betala. Meddela personalen på plats så släpper de in dig. Avser:
Vad menas med producentansvar?
Varje företag som tillverkar, importerar, fyller eller säljer förpackningar eller förpackade varor, ansvarar för att det finns ett insamlingssystem dit slutkunderna kan lämna materialet för återvinning. Samma sak gäller för tidningar och returpapper. Det kallas producentansvar.
Öppettider Havskuren Uddevalla
Måndag, onsdag, fredag | 07.00-16.00 |
---|---|
Tisdag och torsdag | 07.00-19.00 |
Helgfri lördag | 10.00-14.00 |
Söndag 1/4-30/9 | 10.00-14.00 |
Påskafton, påskdagen, | 10.00-14.00 |
Adress: Fridhemsvägen, Uddevalla
Öppettider Aröd Ljungskile
Måndag och onsdag | 13.00-19.00 |
---|---|
Tisdag, torsdag, fredag | Stängt |
Helgfri lördag, jämna veckor | 10.00-14.00 |
Söndag, ojämna veckor 1/4-30/9 | 10.00-14.00 |
Påskafton, påskdagen, | 10.00-14.00 |
Adress: Aröd industriområde, Vassbovägen, Ljungskile
Alla hushåll och företag i kommunen kan ansöka om passerkort för tillträde att lämna sorterat grovavfall på våra återvinningscentraler (ÅVC) Havskuren och Aröd. Passerkort för hushåll ger möjlighet till tio fria besök varje kalenderår. Vid fler än tio besök kostar varje besök 200 kronor, och du betalar via faktura. Ditt passerkort fylls automatiskt på med 10 fria besök varje kalenderår och du behåller samma kort.
Ansök om ditt passerkort här
Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med personuppgiftslagen. Du godkänner att din information får lagras och bearbetas i register. Du har rätt att begära utdrag och rättelser.
Ansök som privatperson
Du som bor i villa eller flerfamiljshus ansöker om passerkort direkt genom att fylla i formuläret här på hemsidan. Du kan också skriva ut blanketten "Ansökan om passerkort till återvinningscentral för hushåll" i pappersform, fylla i och skicka till oss. Om du vill att vi skickar en blankett i pappersform till dig: kontakta kundservice på 0522-58 08 00 eller kundservice@uddevallaenergi.se
Så använder du passerkortet
Håll kortet framför terminalens läsare vid infarten till ÅVC för att öppna bommen för passage. På terminalens display ser du hur många fria besök du har gjort under året. Om du har förbrukat dina tio fria besök måste du med en knapptryckning godkänna att besöket debiteras med 200 kronor för att bommen ska öppnas.
När du lämnar ÅVC: kör långsamt fram mot bommen vid utfarten, så öppnas den. Tack för ditt besök!
Tänk på att …
Extra passerkort eller nytt passerkort vid förlust
Alla hushåll som behöver ett nytt eller ett/flera extra passerkort kan ansöka om det via formuläret eller via den här blanketten. Extra passerkort kostar 150 kronor inklusive moms. Fler passerkort berättigar inte till fler fria besök per kalenderår.
Jag är privatperson och vill ansöka om nytt/fler passerkort till återvinningscentral för hushåll
Vi på Uddevalla Energi tömmer samtliga återvinningsstationer (gäller följande materialslag; plast, kartong, tidning samt metall) i kommunen på uppdrag av FTI och Veolia (det finns ca 20 stationer). Glas töms av en annan entreprenör via avtal med Svensk Glasåtervinning.
Men det är du som gör det stora jobbet: att se till att plast, glas, kartong, papper och metallförpackningar går att använda på nytt. En gammal kapsyl kan bli en ny mutter. En bit hård plast kan bli en blomkruka. Och metallförpackningar kan bli en tågräls. Det är ju rätt mäktigt, när man tänker på det. Tack för att du återvinner! FTI ansvarar för Återvinningsstationerna och dess städning.
Vid frågor kring kartong, metall och plast samt Återvinningsstationerna kan du kontakta FTI AB, telefon 08- 566 144 00 eller kontakt@ftiab.se
Vid frågor kring glasinsamling kan du kontakta Svensk GlasÅtervinning AB, telefon 0583-871 00 eller info@glasatervinning.se
Vid frågor kring tidning kan du kontakta Veolia AB, telefon 0520-126 15
Här finns våra återvinningsstationer
Uddevalla tätort
Ljungskile
Källdal, Kissleberg
Övriga områden
Plastförpackningar
Plastförpackningar: Mjuka och hårda plastförpackningar (dunkar, flaskor, burkar av plast, plastpåsar, bärkassar, refillpaket, plastfolie och plastfilm samt hushållens frigolit). Ta av korkar och lock. Plastflaskor med pant lämnar du i din livsmedelsbutik.
Pappersförpackningar
Pappersförpackningar (hundmatsäckar, sockerpåsar, pastapaket, toalettpappersrullar, mjölkpaket, juicepaket, skokartonger, presentpapper och lådor av wellpapp). Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större. Dina kuvert slänger du bland brännbart avfall i ditt sopkärl därhemma.
Tidningar och trycksaker
Tidningar och trycksaker – i behållare för tidningar/returpapper (tidningar, kataloger, broschyrer och reklamblad). Dina kuvert slänger du bland brännbart avfall i ditt sopkärl därhemma.
Metallförpackningar
Metallförpackningar (konservburkar, sprayburkar, kapsyler, lock, tuber, burkar utan pant, pensel, torra färgburkar samt folie och formar av aluminium).
Det finns undantag!
Farligt avfall heter farligt avfall just eftersom det är farligt. Det kan vara giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, ekotoxiskt, smittförande eller brandfarligt. Det innebär en stor risk och skada för både människor och vår miljö att hantera farligt avfall på fel sätt. Blanda det därför aldrig med annat avfall – lämna det istället till en professionell avfallsmottagare, som vet hur man tar hand om det så att det inte kommer någon till skada.
Här är exempel på farligt avfall, som du ska lämna in till en miljöstation (som hittar du på Havskuren Uddevalla, Aröd Ljungskile och OKQ8 Strömstadsvägen):
Behållare för kanyler lämnar du utan kostnad på apoteken i Uddevalla. När behållaren är full: skruva på locket ordentligt och lämna åter till apoteket.
Samlaren
Ta med dig gamla batterier och eltandborstar till Samlaren när du åker och handlar. Samlaren är ett insamlingsskåp för farligt avfall såsom batterier, glödlampor, lågenergilampor och småelektronik. Samlaren finns placerad i sju olika butiker i Uddevalla kommun, nära till hands för att underlätta så mycket som möjligt för dig. Inga omvägar eller större planering. Lämna batterier och glödlampor, eller kanske din gamla mobiltelefon, när du ändå går förbi.
Här hittar du Samlaren:
Vi tackar butikerna för hjälpen med att samla in farligt avfall!
Miljöstation
På miljöstationerna kan du lämna ditt farliga avfall. Det är viktigt att ditt farliga avfall kommer hit och inte hamnar bland de andra soporna.
Farligt avfall måste hanteras varsamt. För att vi ska kunna ta hand om det på ett bra och säkert sätt, är det viktigt att tänka på följande:
Här hittar du din närmaste miljöstation:
Har du frågor om återvinning? Kontakta vår kundservice på 0522-58 08 00 eller kundservice@uddevallaenergi.se